Vliegveld Eindhoven breekt alle records

Vliegveld Eindhoven blijft dit jaar records verbreken. De verwachting is dat er zo’n 6,3 miljoen passagiers vervoerd worden en dat is een groei van ruim 9 procent. Tot nu toe zijn er in 2018 een kleine 3 miljoen reizigers op vliegveld Eindhoven aangekomen of vertrokken. Eindhoven Airport verwacht voor heel 2018 een reizigersgroei van ongeveer 10 procent, maar dat percentage lijkt al bijna gehaald.

Eindhoven Passagiers

Ook het aantal vliegbewegingen is eind 2017 gestegen, met 6 procent naar 8200 starts en landingen, 500 meer dan in kwartaal 1 van 2017. De directie van het vliegveld geeft aan dat ze hiermee ruim binnen de afgesproken aantallen blijven.

Daarnaast zal Eindhoven Airport in de winter van 2018 de eerste intercontinentale vluchten ontvangen en hiermee zal het aantal passagiers nog verder stijgen.

De ambities van de luchthaven zijn erg groot en de verwachting is dat het aantal passagiers nog verder zal groeien. In juni 2018 kondigde vliegveld Eindhoven aan een grote ‘parkeertoren’ te willen gaan bouwen, zodat het parkeren bij de luchthaven makkelijk wordt. Mogelijk wordt dit de grootste parkeertoren van Nederland, die plaats biedt aan zo’n 4000 auto’s.

Een hele welkome uitbreiding, want de huidige parkeermogelijkheden schieten ernstig tekort. Het is lastig en kostbaar om dichtbij het vliegveld te parkeren en het openbaar vervoer is niet optimaal. Zelfs de directie geeft in een interview met het Eindhovens Dagblad aan dat passagiers ruim van te voren een plek moeten reserveren, omdat het ander niet mogelijk is om bij het vliegveld te parkeren.

Een flinke kink in de kabel is dat het langverwachte treinstation op Vliegveld Eindhoven er voorlopig niet gaat komen. Er was zelfs al een locatie voor het station op het oog, maar het rijk en de provincie hebben eind 2017 besloten op basis van een haalbaarheidsonderzoek.

Een heel opmerkelijk besluit, omdat aangegeven is dat uitsluitend bij forse groei van de luchthaven deze optie overwogen zal worden. Het stopzetten van de plannen voor het station zit verdere uitbreiding ernstig in de weg, omdat reizigers aangewezen zijn op busverbindingen vanaf station Eindhoven. Hierdoor is een soort ‘kip en ei’ situatie ontstaan.

Voorlopig groeit de luchthaven stevig door binnen de mogelijke grenzen en wordt record na record verbroken. Naar alle waarschijnlijkheid zal de luchthaven snel aan zijn maximale capaciteit zitten en de vraag is of er tegen die tijd snelle en goede oplossingen te bedenken zijn.